Motorsport – en motionsform

Är du ett inbitet fan av motorsport? Då har du säkert vid flertalet tillfällen önskat att ditt intresse kunde bli din motionsform. Fotbollsälskare tränar fotboll, golfare spelar golf och skidfantaster åker skidor. Men du då? Kan du omvandla din stora passion för motorsport till träning? Svaret är Ja. Fortsätt läsa för att inspireras i din väg mot en sundare vardag bakom ratten.

Praktiska ting

Det bör så klart nämnas i sammanhanget att motorsport kräver betydligt mer praktiska och förberedande inslag än andra sporter. Du kan knappast komma igång utan ett körkort. Har du inget körkort är det hög tid att sätta igång med proceduren. Du som vill övningsköra privat under utbildningstiden behöver en handledare. Ni måste sedan gå en obligatorisk handledarkurs tillsammans innan körkortsprojektet kan skrida till verket. Är du motorsportintresserad har du säkert ett bra försprång. Din fordonskunskap är förmodligen hög och du kommer garanterat att tycka om att övningsköra. Efter genomförd utbildning och godkänt kunskapsprov har du sedan körkortet i din hand.

Med ett officiellt körkort kan du sedan närma dig motorsporten. Runt om i landet finns olika typer av föreningar och klubbar som sysslar med motorsport. Hör dig för i din omgivning för att hitta en plats där du har möjlighet att träna och komma igång. Att investera i en egen bil eller motorcykel för “racing” kan bli en dyr historia som nybörjare. Försök därför att hitta en annan lösning. Ofta går det bra att prova fordon som finns i klubbens eller föreningens ägo.

Skyddsutrustning är A och O när det gäller motorsport. När du har blivit medlem i en förening brukar den här biten bli aktuell i ett tidigt skede. Du behöver ta kurser i säkerhet och manövrering. Men det är ingenting du behöver oroa dig för eftersom du alltid får rätt information av din klubb. Får du blodad tand och på allvar vill ta din motorsportsmotion till en mer professionell nivå behövs licenser för att få tävla.

Fysisk ansträngning

Den som tror att motorsport inte är fysiskt krävande har helt fel. Faktum är att förare kan komma upp i en hjärtfrekvens på upp till 100% av hjärtats maxkapacitet under ett race. Utsöndrandet av adrenalin är en stor bidragande orsak till den höga hjärtfrekvensen eftersom den psykologiska pressen är stark. Det finns bevis för att adrenalinpåslaget hos motorsportutövare är dubbelt så högt som vid ett cykeltest på maximal nivå.

En skarp koncentrationsförmåga är av stor vikt i alla motorsportens grenar. Fokus och precision är viktiga inslag under både träning och race. Underlaget spelar också in när det gäller förarens utmaning. Växlande terräng innebär olika situationer som både kropp och huvud måste anpassas till samt faktorer som höga hastigheter och andra konkurrenter.

Grundfysik är direkt avgörande för utövare inom motorsport. Det sägs att grundfysik lättast utvecklas i tidig pubertetsålder. Något som innebär att du som redan besitter god fysik innan du börjar träna motorsport också har goda förutsättningar att bli en bra förare. En allsidig träning bestående av styrka, smidighet, kondition och koncentration är den bästa metoden för en god grundfysik.