Folkrace – en folklig bilsport

De flesta har nog hört talas om den folkliga bilsporten Folkrace som är en sport med rötter i grannlandet Finland och som nådde Sverige 1981. Avsikten med sporten och att den kallas just folklig är att den ska vara så pass billig att alla som kan, vill och har åldern inne ska kunna tävla och delta.

Tävlingar

Man behöver inte vara tränad i någon särskild bemärkelse för att kunna utöva den här sporten, men man behöver vara bra på att köra bil. Det är inte heller fel att vara utvilad och alert samt kunna läsa av både bana och andra förares intentioner. Varje år hålls cirka 450 olika tävlingar över hela landet och stämningen brukar ligga på topp. Hela familjer deltar genom att meka, heja och tävla när familjemedlemmar eller vänner gör sitt yttersta på banan. Det finns 130 tävlingsbanor i Sverige och de mest prestigefulla racen körs i Motala och Vimmerby under Folkracefestivalen och Semesterracet.

Anbudsförsäljning

Ett av de fenomen som har legat till grund för att denna bilsport kallas folklig är anbudsförsäljningen som ska se till att kostnaderna för sporten hålls nere och att människor inte hamnar i ekonomiska svårigheter i samband med sporten. Alla bilar som har tagit sig till start är nämligen till salu direkt efter att tävlingen är genomförd. Alla kan buda på respektive ekipage och varje bil kostar inte mer än 8000 kronor. Man tvingas med andra ord att sälja bilen till detta pris, vilket medför att man ogärna lägger ner några större summor på att färdigställa bilen inför racet. Innan själva anbudsförsäljningen får man dock lov att ta med sig inredning som till exempel personlig förarstol, bälten, kameror och ratt.

Regler

Man behöver en tävlingslicens för att få köra och en bil. Bilsporten Folkrace körs med helt vanliga bilar som ofta är av lite äldre modell. Man kan använda i princip vilken bil som helst att tävla med, men fyrhjulsdrift och turbo godkänns inte. Detta exkluderar de allra nyaste modellerna som för det mesta aldrig når tävlingsbanorna med tanke på anbudsförsäljningskravet. Det är fullt möjligt att börja tävla som 15 årig junior, men från och med att man blir 18 år måste man tävla i seniorklass istället för juniorklass. Det finns herrklass och damklass att välja bland. När man blir 50 år kan man också välja att delta i veteranklassen. Föraren ska ha på sig flamsäker overall, skor, handskar och skyddsluva. Därutöver behövs både hjälm och en stödkrage till nacken.