Tänk på detta när du köper bil

Har din bil gått sönder? Eller är det dags att köpa din första bil? Då finns det ett antal saker du bör komma ihåg. Det är inte bara att besöka en bilhandlare, välja vilken som helst, betala för bilen och köra iväg. För att du ska göra ett så bra köp som möjligt bör du ta en stund och verkligen tänka efter vilken bil du vill ha, samt om du har råd med den.

Vad har du råd med?

Det är smart att börja med att kolla upp hur mycket du har råd att betala för en bil. Tänk då på vad en bil kostar, i alla fall ungefärligt, och vad det kommer kosta varje år att äga och köra bilen. Sedan bör du ta reda på om du kommer ha råd med detta. Har du flera lån du måste betala av varje månad kan det bli svårt att lägga till ytterligare en kostnad. Ett tips är då att du besöker Nstart och samlar dina lån. Nstart kan nämligen sätta ihop alla dina lån till ett och på så sätt minska dina månadskostnader.

En ny bil eller en begagnad?

De flesta vill helst köpa en helt fabriksny bil. Det beror på att dessa bilar alltid fungerar utmärkt, du får garantier och de första åren är utgifterna ofta lite mindre. Men själva kostnaden för bilen kan vara rätt hög. Väljer du däremot en begagnad bil kan du ofta få den till ett billigare pris. Dock tillkommer inte samma garantier. Ett tips är att du tar en titt på vilka för- och nackdelar det finns med båda alternativen och sedan väljer det som känns bäst för dig.

Bilmärke och biltyp

En tredje sak att tänka på är vilken biltyp och vilket bilmärke du ska köpa. Hur stor bil behöver du? Ska du köra varje dag eller endast då och då? Behöver du en bil som klarar lite tuffare terräng? Detta är frågor du måste ha svar på innan du kan välja biltyp. När du väljer biltyp måste du även tänka om du har ett visst bilmärke. Vissa bilmärken kostar lite mer, ofta på grund av att det är mer välkänt. Det kan därför vara bäst att du inte fokuserar jättemycket på bilmärket, utan snarare på hur säker bilen är. Många bilmärken har nämligen flera olika modeller, så kolla på säkerhet, funktioner och så vidare istället för att välja ett bilmärke först.