Simning som träningsform

Man som simmar i bassäng

För att man ska må bra och kunna uppnå sin fulla potential på jobbet, i skolan eller i livet över lag så är det viktigt att man tänker på både kosten och hälsan. Det bästa är om man kan hitta en bra kombination där man har ett bra förhållningssätt till både träning och mat. Man får fundera lite vad man själv känner att man vill ha ut av träningen och om det är att gå ner i vikt så måste man komma ihåg att nästan 80 % av en viktminskning beror på kosten. Sedan kan olika träningsformer ha olika inverkan på kroppen. I följande inlägg kommer du kunna läsa om just simning som träningsform. Simning belastar inte kroppen och är väldigt effektivt.

Kvinna dyker i havet

På vintern kan det vara smart att skaffa en kort på något badhus eller gym som har bassäng. På sommaren däremot kan det vara skönt om man kan simma ute i naturen. Man kan simma i sjöar, i havet och i skärgårdar. du kan välja att privatleasa bil för att snabbt och smidigt komma till vatten inne som ute, samt slippa cykla till träningsanläggningen om det regnar ute. På vintern är det otroligt skönt och avkopplande att först gå och simma någon kilometer i bassängen och sedan koppla av i bastun. Det finns flera fördelar med simning som träningsform. Om man har någon skada så brukar sjukgymnaster rekommendera simning eftersom det inte belastar någon del av kroppen. Man väger mindre i vatten eftersom vatten har högre densitet än luft. Man kan variera simsätt för att aktivera olika muskelgrupper. Sedan kan det vara bra om man kombinerar simning med andra aktiviteter. De som simmar på hög nivå kör styrkepass några gånger i veckan för att man ska bli starkare i vattnet. Eller så kan man gå på pilates som också bygger styrka.

En långsiktig träningsform

Kvinna som crawlar

Simma är en aktivitet som man kan göra hela livet. Precis som att vara ute och jogga eller springa så jobbar man med sin egen kroppsvikt men till skillnad från att springa så belastar man inte kroppen negativt om man simmar. Det är dessutom väldigt svårt att simma på ett “dåligt” sätt så att det gör mer skada än nytta. Om man är ute och springer till exempel så kan detta slita på både benen och ryggen. Speciellt om man springer på fel sätt. ju mer du simmar, ju längre kan du simma nästa gång du ska träna. På så vis är det en aktivitet där du kan se resultat. Prova att simma olika simsätt. Frisim, eller att crawla, kan vara ett tungt simsätt men som är otroligt bra träning. Eftersom man endast kan andas mellan armtagen så är det här även bra träning för dina lungor och syreupptagningsförmågan. Fjäril är ett simsätt som kräver både mycket styrka och teknik. Den här träningsformen är definitivt effektiv om man känner att man vill ha bättre kondition och styrka på samma gång.