Träna efter graviditet och förlossning

När man har varit gravid och fött sitt barn förändras hela livet. Vardagen ser plötsligt ut på ett helt annat sätt än man är van vid, och kroppen ser inte ut som den gjorde innan graviditeten. Många vill komma igång med träningen så fort som möjligt efter sin graviditet för att återfå sin gamla kropp och för att få mer ork. Det är klokt att börja träna, men det är viktigt att man gör det på rätt sätt. En graviditet och förlossning innebär en stor påfrestning på kroppen, och den har redan fått jobba hårt under nio månader. När man börjar träna är det viktigt att ta det lugnt, tränar man för hårt finns det en risk för att musklerna i kroppen går sönder.

Saker man bör tänka på

När man skall börja träna kan det innebära många tankar och känslor. man vill gärna bli bekväm och slippa de extra kilon som finns kvar efter graviditeten, men man vill samtidigt kunna vara nöjd med sin kropp som den är. Det är alltid viktigt att komma ihåg att kroppen utfört ett mirakel. Den har burit ett barn, och det är inte konstigt att kroppen förändras. Det är bra att påminna sig själv om att man skall träna för att må bra, men försöka att inte fokusera för mycket på utseendet. En träning som är viktig efter graviditeten är den som bäckenbotten behöver. Musklerna i bäckenbotten har blivit slappa av födseln och graviditeten, och de behöver tränas upp så man inte får problem med urinläckage. Många upplever att deras magar är det största problemet och går därför hårt ut med situps och plankan. Det skall man inte göra direkt efter graviditeten eftersom magmusklerna har delats. Man skall börja med att stärka den inre muskulaturen med långsamma och lätta övningar.

Vardagsmotion är bra

Man skall inte stressa igång träningen efter en graviditet. Man måste alltid lyssna på vad kroppen orkar och klarar av, så att den får tid att återhämta sig. När man känner sig kapabel till det kan det vara bra att börja med enklare träning, som att ta en promenad. Då kan man samtidigt ta med bebisen i vagnen så att denne också får frisk luft. Tänk på att ha rätt kläder på barnet så det inte fryser under åkturen. Bland annat kan man investera i åkpåsar för de små som håller dem varma. Promenaderna behöver inte ske i ett raskt tempo och de behöver inte heller vara speciellt långa, huvudsaken är att man kommer ut och får röra på sig och får i sig lite frisk luft. Med tiden kommer man märka att man orkar mer och mer, och att man också blir redo för att träna hårdare.